Tänään aamulla aloitimme luennolla, saipa olla tarkkana kuunnellessa kun on tuo enkku vähän ruosteessa. Mutta hyvin kait sitä ymmärsi kun oli apuna lampaita ja nukke ja "jääkiekko" taulu. Sitten siirryimmä pyöröaitaukseen opettelemaa näkemään paimennusta sekä koiran ja ohjaajan silmästä. Meillä oli kolme lammasta ja vaihtelimme vuoroja kumpi on koira ja kumpi ohaja. Perskule kun oliki vaikeaa.

Ruuan jälkeen otimme sitten koirat mukaan. Linda näytti myös hyviä keinoja miten saada koira "ruotuun", menemään maahan ja istumaan. Pääasia oli paineen antaminen ja sen poistaminen, tämä onkin tuttua minulle hevosten kanssa touhuilusta, hevonen palkitaan vain ja ainoastaa sillä että paine poistetaan kun se on tehnyt jotain oikein. Mitään kepulikonsteja (ruoka/välineet/lelut) ei hevosten kanssa käytetä toisi kuin koirien kanssa tulee käytettyä. Saipa kyllä Lillinkin kanssa tehoa toimintaan näillä neuvoilla, itse en ole tullut ajatelleeksi että esim. maahan menossa maahan päin näyttäminen on liikkeenä vähän kuin koirien leikkiin kutsu. Joten on jokseenkin ristiristaista pyytää koiraa tekemää asioita ja samalla antaa sille vaihtoehtona merkkiä siitä että asia voisikin olla leikkiä.

Lillin kanssa lähinnä tutustelimme lampaisiin ja vähän "ajatimme" niitä niin että yritin kannustaa Lilliä intoutumaan lampaista. Lilli oli melko rauhallinen mutta ei pelännyt yhtää kuitenkaan. Positiivinen kuva jäi hommasta kun Lilli ei ollut suunapäänä säntäilemässä mihinkään, tuntuu että se on helpompi opettaa intoutumaan kannustamalla kuin että joutuisin sitä toppuuttelemaan.

Kokonaisuutena homma oli kovin vaikeaa kun itsellä ei ole aikaisempaa kokemusta hommasta. No huomenna jatketaan ja katsotaan miten käy :)