Olen aina ollut supersurkea tekemään läksyjä. Niin koulussa kuin muissakin asioissa. Nyt olen kuitenkin ryhdistäytynyt ja tehnyt päivittäin saamiamme tokoläksyjä sekä Empun irtorullan kuskaus läksyjä. Kummasti sitä saa laiskiainenkin motivaatiota kaivettua kun on tokokoe tulossa. Ja kyllä sitä edistystäkin tapahtuu kun vain jaksaa treenailla. Lilli on niin huisin taitava kun se oppii niin nopeasti. Emppukin kuskaa rullaa kotona tehdyissä ilmaisuharjoituksissa hyvin, nyt kun taas pääsisi hakutreenihin mahdollisimman pian ;)

Agilitya ollaan treenattu kera Kellyn, Empun ja Lillin. Lillin kanssa aloitimme jälleen ohjatussa ryhmässä. Itse en edelleenkään voi kunnolla juosta, joten treeneissä Lilli sai irrota kohti palkkaa. Hyvin sujui, virheettömästi Lilli liiteli. Kellyn ja Emman kanssa on treenattu itsenäisesti, tänään Kelly oli myös pentukoulussa mukana. Paikalla oli Lillin pentuja ja Kelly yksityistunnilla. Aluksi teimme rangan taivutuksia ja jumppaa. Jumpan jälkeen peruuttamista missä Kelly olikin aika pätevä, äkkiä se oppii. Sen jälkeen harjoittelimme hypyn tarjoamista, sekin sujui kätevästi. Lopuksi vielä hypyn yli irtoamista palkalle ja pussia. Keevylä keskittyi koko tunnin tosi hyvin eikä vaipunut paimennusmoodiin. Lelut ja ruoka kävin hyvin palkaksi kun Kellystinen oli kerrankin kuulolla ;) Sitä täytyy nyt alkaa kouluttaa agilityynkin kun se kuulolla näköjään. Kellyn kanssa on tehty myös ilmaisutreeniä irtorullilla. Hyvin sujuu; Kelly rakastaa tavaroiden kanniskelua joten irtorullan kuljetus on sen mielestä ihan mahtavaa.

Koiran palkkauksesta onkin ollut viimeaikoina puhetta. Osa ei uskalla pitää koiraa nälässä ja jos koira ei palkkaannu lelulla ollaan pulassa. Koira ei arvosta ruokapalkkaa jos sille annetaan "ilmaiseksi" ruokaa liian usein. Koira ei myöskään kuole jos sille pidetään joskus paastopäiviä. Ihmiset tuntuvat inhimillistävän koiria, ihmisen ruuansulatus on hyvin erilainen kuin koiran. Ihminen syö useita kertoja päivässä voidakseen hyvin. Koira taas on sudenkaltainen syömäri; kerralla paljon ja sen jälkeen lepoa. Kun ruokaa saa sitä ahmitaan niin paljon kuin sitä on koska ei koskaan tiedä milloin seuraavan kerran saa ruokaa. Kotikoira tietysti tietää jos aamuruoka tulee ilmaiseksi klo. 07 ja iltaruoka klo. 19. Miksi vaivautua tottelemaan luoksetulo käskyjä tai olla karkaamatta kaverin luo leikkimään kun kotona palvelu pelaa kellonympäri. Tai miksi edes ahmia ruokaa kun seuraava ruoka tulee jo 9h päästä uudestaan, vähän voi käydä närppimässä kupilla ja palataan asiaan sitten myöhemmin.

Raakaruoka tosin on yleensä koiralle niin maukasta että harvemmin kuulee koirista jotka niitä jättävät syömättä. Joskus kuulee tosin näitä "Kysyjä: Minun koira ei suostunut syömään tuota luista kalkkunaa, mikseihän? Minä: no olisit tarjonnut saman annoksen 24h tunnin päästä uudelleen, varmasti olisi saattanut maistua. Kysyjä: noi voi kauheaa, minä kait annoin heti sitten naudanmahaa sille kun ei kalkkuna uponnut. Minä: haaskausta...mutta eikait siinä jos haluat opettaa koirasi nirsoksi". Jos on jotain ohitusrähinä ongelmia niin miksei ruoka voisi tulla ainoastaan vain ohitustilanteista, onnistuneista sellaisista. Koirat viisveisaa niistä ohitustilanteissa tarjotuista nakeista jos siellä kotona on edelleen ne ruoka-ajat tarjolla aina kun Moppe niin haluaa. Jos koira saa valita onko se agressiivinen vai ottaako se ruokaa ohitusta ennen, sen aikana ja sen jälkeen pysyäkseen elossa, niin usein koira valitsee sen ruuan. Sitten usein nämä karkailevia/räyhääviä koiria omistavat ohjaajat väittävät ettei koiralle maistu ruoka niin kotona, eikä treeneissä, eikä lenkillä. Kummasti se vaan jossain vaiheessa on koiralle maistunut kun ei yhden yhtäkään kylkiluuta koiran kyljestä näy ;) Ja uskomatonta että annetaan koiran päättää mitä se syö, meillä syödään sitä mitä annetaan jos ei kelpaa (sellaista tilannetta ei ole ollut..) niin varmaan muut lauman koirat hyökkäisivät sen ruuanjättäjän ruuille alta aikayksikön. Jos koiralla paistaisi luut ja ne törröttäisivät saattaisin ehkä uskoa että koira ei palkkaannu ruualla. Sellaisia rotujakin on paljon joiden kuuluu olla laihoja, esim. vinttikoirat. Omat koirani pyrin pitämään laihoina, Emma lihoo tosi helposti joten sillä todellakin on välillä niin kova nälkä että se kiipeäisi vaikka puuhun että saisi evästä. Jos koiralla harrastetaan agilitya siinä ei saisi olla grammaakaan ylipainoa. Jos on, niin silloin ei saisi hyppyyttää korkeita hyppyjä ellei halua tehdä koiralle hallaa. Varmaan myös lihava metsästys- tai paimenkoira ei jaksaisi työskennellä työpäivän kestoisesti, tai vaikka jaksaisikin se ei varmasti olisi nivelille hyväksi. Jotenkin vaan pistää naurattamaan kun vastaan tulee kultainennoutaja uros mikä on n. 8kg ylipainoinen tankki, hirveä remmiräyhääjä ja ukko hihnan päässä huutelee että varokaa, tälle ei nämä nakit kelpaa näissä ohitustilanteissa. Onkohan tuo nyt jo vähän itsensä pettämistä?

Kellyn tapauksessa ei ole siitä etteikö sillä olisi nälkä, Kellyllä on aina nälkä, jatkuva ja kova. Kelly varastaisi kaiken ruuan minkä se irti saisi tai löytäisi. Kelly myös tunkeutuisi muiden koirien ruuille jos en olisi sitä siitä kieltänyt. Kun paimennusvietti vie voiton saalispalkasta tai ruokapalkasta on ainut keino vain kieltää/pysäyttää koiran toiminto ja vaatia että se rauhoittuu. Kelly pysyy kyllä maassa paikoillaa käskyllä mutta en halua että se makaa jossain agilitykentän laidalla ja tuijottaa muita eikä pystyisi syömään tai leikkimään. Siksi kaikenlainen tuijotuskin on kiellettyä. Aussien kanssa ei ole koskaan tarvinnut miettiä tätä asiaa, aussiet paimentavat silloin kun ollaan lampailla, paimennus ei niiden mielestä liity mitenkään agilityyn. Hallintaa hallintaa, tuo elikko pelittää lampailla jo aika näppärästi niin eiköhän se pikkuhiljaa ala siellä agilitypytkien melskeessäkin toimia.

Viikonloppuna saatamme lorvia. Olen niin ahkerasti treenannut joka päivä koiria 1-3 kertaa päivässä. Jospa vaihdamma hetkeksi viihteelle. PS. ei ne siltikään saa ruokiansa ilmaiseksi ;)

IMG_5989-normal.jpg

Aussien ja muiden turkkirotujen lihavuudesta on hankalaa ottaa selkoa. Ehkä strategiset mitat on tärkeämmät ja se että kylkiluut selkeästi tuntuvat. Emman paino 17kg ja korkeus ehkä 50cm, Lillin paino 16kg ja korkeus 48cm, Kellyn paino 16kg ja korkeus 52cm. Emmalla tuntuu silti eniten löysyyttä. Lillillä on eniten lihasta ja Kelly on aika koipieläin.

fat-normal.jpg

Niin ja ne näyttelytkin ;)