Tuttavien kanssa ollaan keskusteltu agilityn kilpailuhenkisyyden kiristymisestä ja siihen liittyvästä koirien kohtelusta. Viime viikonloppuna oli Oulussa kaksi päiväiset agilitykisat ja vaikka en itse ollut edes paikalla tuli sitä palautetta sieltä sun täältä kuultua. Itse vietin viikonlopun leppoisasti lihalaatikon päällä pellolla istuskellen ja katselin päteviä porokoiria.

Mutta siihen agilityyn. Onko koiran vika jos se menee esteestä ohi, onko koiran vika jos se ei osaa ottaa kontakteja, onko koiran vika jos se ei osaa pujotella kunnolla. Miksi mennään kisoihin jos koira ei osaa jotain asiaa kunnolla? Koira osaa tasan sen mitä sille on opetettu, ei muuta. Koira ei opiskele itsenäisesti ohjaajan ollessa töissä että miten sitä agilitya nyt kuuluukaan mennä. Karjuminen ja koiran rankaiseminen maaliin tulon jälkeen ei auta asiaa. Tätä olen nähnyt niin Oulun kisoissa kuin muuallakin kisoissa. Ensin annetaan koiran karata lähdöstä, sitten roiskia kaikki kontaktit miten sattuu ja kun tullaan maaliin otetaan koiraa poskesta kiinni ja huudetaan: "Mitäs tuo nyt oli?". Sehän on juuri sitä mihin koira on opetettu; eli ei ole mitään kriteeriä mitä koiralta vaaditaan. Koira saa tehdä mitä haluaa koska ohjaajalla ei ole itsekuria palauttaa koira lähtöön ja ottaa hylsy. Tai palauttaa koiraa kontaktille tai edes vaatia siltä kontaktin ottamista. Miksi opettaa edes 2on2off-kontakteja jos niitä ei vaadita? Eikö olisi koiralle järjevämpää opettaa sillon juoksukontaktit. Jos järjestäisin itse kisat laittaisin maaliin peilin ja kehottaisin kaikkia katsomaan siihen ennen kuin koiraa rangaistaan.

Itsekkin olen tehnyt sen että kesken radan lähden kävelemään maaliin jos koira on vaikka ottannut lentokeinun tms. virheen. En kuitenkaan ole antanut koiran mennä rataa loppuun virheen jälkeen tai karjunut sille maalissa tai torunut sitä. Jos tulee virhe, kontaktin voi ottaa uudestaan tai jos tulee kielto joltain esteeltä niin rata mennään siitä huolimatta loppuun ja koiraa kehutaan maalissa.

Viikonlopun kisoissa oli kuulemma koira mm. viety epäonnistuneelta radalta suoraan autoon, koska koira ei ollut toiminut niinkuin oli haluttu. Varmaan tekee hyvää viedä nuori koira ilman verkkaa suoraan autoon "katumaan kepposiaan". Lisäksi oli haukuttu toimitsijoita/talkoolaisia jostain syystä x. Ihme kun kukaan jaksaa enää mennä talkoisiin painamaan 12h päivää vapaaehtoisesti jos saa vaan haukkuja niskaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja virheitä sattuu niin tuomareilla, sihteereillä, talkooihmisillä, me kaikki ollaan ihmisiä eikä mielestäni tarvitsisi haukkua ketään jos virheitä sattuu. Laji on kilpailuhenkinen ja ihmiset kiihtyvät mutta mielestäni ei silti ole oikein haukkua ketään kuka ilmaiseksi vaivautuu tulemaan kisoihin töihin.

Minusta kisoihin ei mennä hakemaan tuloksia vaan näyttämään se kaikki taito mitä parivaljakolla on. Jos taitoa on tarpeeksi niitä ehkä saa nollaradan ja sitten katsotaan aika kuinka nopean ajan tämä yhteistyö tuotti. Jos ei suunnittele riskejä ja nopeita ohjauskuvioita, aika kärsii. Jos tekniikat ei kunnossa ei rataa voi välttämättä totetuttaa. Jos koira ei osaa kontakteja ottaa itsenäisesti, ei voi olla varma saako nollaradan jne.

Itselläni on polvi vieläkin siinä kunnossa että en pysty vielä juoksemaan. Agilitya olemme kuitenkin vähän treenanneet niin että olen kävellyt koiran perässä ja koira viilettää kohti palkkaa. Kelly kävi osteopaatilla ja sillä oli lantiossa ja ranteissa jumeja. Myös Emmalle ja Lillille voisi tehdä hyvää käydä. Kellyn kanssa kävimme myös "Pikipaimenten tokossa" ottamassa vähän seuraamista, maahamenoja ja seisomista. Keevy keskittyi hienosti!

Tälle viikolle on myös muutakin ohjelmaa. Keskiviikkona toko, perjantaina haku ja lauantaina menemme Mätsäriin. Osallistumme, talkoilemme ja myös lampaat lähtee Hiukkavaara piknikkiin maskoteiksi.

Ja ollaanko kaikki blogini lukijat reiluja koirillemme ja niiden luottamuksen arvoisia ;)?

699-normal.jpg316742_2295153183587_1391794332_32631303257801_2131665971522_1242199493_32641407

rallijaeemeli-normal.jpg

Be my friend
Hold me, wrap me up
Unfold me
I am small
and needy
Warm me up
And breathe me