Jatketaan vielä tänään Koiranpäivä teemalla. Meillä koirat pääsee tänään agilityyn ja lenkkeilemään luontoon ja kupista löytyy sitä raakaruokaa mitä normaalistikin. Eli ns. normipäivä meillä, toki agilitya harrastamme vain harvakseltaan, koirien mielestä se on niin mukavaa että ne varmasti harrastaisi sitä useamminkin. Kelit alkaa lämmetä jo mukavasti että koirat saa olla paljon ulkona klo. 06-22. Koirat ovat laumaelämiä; ne tarvitsevat seuraa. Itse olen huomannut että hyvin toimiva lauma on koiralle hyvä tuki ja turva. Kun ihminen päättää "kaiken" on koiralla helppo olla ja seurata omaa ihmistään mihin se meneekään. Varsinkin aremmalle koiralle on tärkeää että on luotettava omistaja mihin voi turvata pahemmassa paikassa. 

400276_10150536177519481_1112356309_n.jp

Koiralla on hyvä olla myös lauman ulkopuolisia luotettavia leikkikavereita. Koirapuiston leikkikaverit saattavat olla arvaamattomia ja rokottamattomia.

Ihminen on myös vastuussa epäettiisestä jalostuksesta. On paljon rotuja missä tehdään töpö-töpö yhdistelmiä, jalostetaan röhkiviä kuonoja, liian pieniä kalloja mihin ei mahdu aivot, käytetään jalostukseen d tai e lonkkia tai koiria joilta ei kuvata lonkkia ollenkaan kun rodut eivät ole pevisassa. Kennelliitto tukee näiden rotujen olemassaoloa. Kennelliitto sallii sairaan jalostuksen ja esim. näyttelyissä näitä röhkiviä mulkosilmiä palkitaan parhailla palkinnoilla. Kun ihmisellä on tällainen röhkivä mulkosilmä lemmikkinä kotona on siihen vaikea mennä sanomaan että onko tämä sinusta normaalia. Ihminen haluaa koiralleen vaan parasta mutta on pennun ostaessaan maksanut siitä 1500e ja tukenut siltäosin kasvattajaa joka näitä kyseenalaisia rotuja kasvattaa. Varmasti on paljon kasvattajia mitkä haluavat jalostaa näille roduille terveempiä yksilöitä, mutta jos koko populaatio on sairasta tai osittain sairasta niin vaikeaahan se on. Itse painin saman eettisyys ongelman kanssa tehdessäni ensimmäisen bc pentueeni. Bordercolliella on paljon ocd-ongelmaa, sitä taitaa esiintyä kaikissa linjoissa. En ainakaan ole kuullut linjasta missä sitä ei olisi tavattu. Ocd:n saisi helposti pois risteyttämällä bordercollieta esim. työlinjaiseen auspaihin tai working kelpieseen. Kaunis ajatus minkä 99% varmasti kennelliitto kieltää vedoten rodun alkuperämaan Englannin kieltoihin. Kennelliitto tekee paljon hyvää mutta se tekee myös paljon pahaakin.

Rakkaat ihmiset; valistakaa tuttavia, ystäviä ja kylänmiehiä. Jos koiran keski-ikä on 7vuotta; rotu ei ole normaali. Kaikenlainen liioittelu jalostuksessa on väärin. Jättirodut eivät elä pitkään. Mulkosilmälyttykuonot eivät ole normaaleja. Koira mikä ei pysty synnyttämään ominavuin ei ole normaali. Vaatikaa faktaa tiskiin ja älkää ottako koiraa vain ulkonäön perusteella. Jos haluatte lyhytjalkaisen röhkiän; suosittelen kesäpossua ;) 

Koira ei osaa kertoa kivusta ja siitä että sillä sattuu lonkkiin tai sen on vaikea hengittää helteellä. Koira yrittää olla ystävällinen ja iloinen viimeiseen asti. Siihen me olemme ne jalostaneet; uskollisiksi ystäviksi jotka seuraavat meitä loppuun asti. Meidän on oltava niiden luottamuksen arvoisia. 

12659633_10208428977666870_1263670070_n.