Juhlimme koiranpäivää 24.4 teemalla Lapsi ja Koira. Kennelliitto julkaisi kolme julistetta aiheeseen liittyen.

"Opeta lapselle koiran kieltä", eli miten tulkita koiran eleitä ja mitä mikäkin ele tarkoittaa. Valitettavan paljon on suomessa ja maailmalla purutapauksia mitkä oltaisiin pystytty välttämään mikäli vanhemmat olisivat opettaneet lapsilleen miten koiran kanssa käyttäydytään. Vanhemman vastuulla on se millaisia koiria voi jättää lasten kanssa keskenään ja voiko lapsen taitoihin luottaa niin paljon että koira ja lapsi pärjäävät kahdestaan. Surullinen tapaus oli muutamia kuukausia sitten mediassa kun kultaisennoutajan korvasta eläinlääkäri löysi kahdeksan niittiä mitkä lapsi oli niittarilla laittanut koiran korvaan. 

"Koira ei ole lelu". Koiralla on tunteet ja erittäin tarkka ja toimiva tuntoaisti. Koiraa ei saa rettuuttaa, nostella tai riepotella. Kun ajattelee koiraeläinten laumakäyttäytymistä; kaikenlainen "halailu" tarkoittaa yleensä alistamista ja täysillä kohti juokseminen tarkoittaa hyökkäystä ellei siinä ole koiralle tyypillisiä leikkiikutsu eleitä. Koira ei siis välttämättä tykkää siitä että vieras lapsi juoksee täysiä päin ja hyökkää koiran kaulaan roikkumaan. Myös koiran kanssa leikkiminen tulee vanhemman opettaa, saattaa käydä vahinko jos koira puree lujaa kiinni esim. kepin kanssa ympäriinsä juoksevan lapsen vaatteisiin tai pahimmassa tapauksessa koira voi osua myös iholle. 

"Anna koiralle omaa rauhaa" Koira nukkuu suurimmanosan päivästä. Sen täytyy levätä kun se sulattaa ruokaa ja kerätä voimia tulevia koitoksia varten. Koira ei jaksa pysyä hereillä aamu seitsemästä ilta yhteentoista. Kun koira nukkuu on sen annettava olla rauhassa. Jos lasten hulina menee ns. yli on koiralla hyvä olla oma huone esim. koiraportin takana missä se saa olla rauhassa ja nukkua tarvittessa. Osa koirista on myös niin laumaviettisiä että juoksevat lasten perässä aamusta iltaan, tämäkään ei ole koiralle järkevää pitkällä tähtäimellä. Koiran on annettava välillä levähtää ja annettava olla omissa oloissaankin. 

10514504_10207571175382772_4687792648643

Kummityttöni Jade ja Kelly leikkivät usein yhdessä. Kelly tykkää vetää rattaita ja pulkkaa ja hakea keppiä tai lelua. Jade tietää että Kellyn kanssa voi leikkiä vähän raisummin mutta vieraiden koirien kanssa ollaan rauhallisesti ja istutaan alas jos halutaan että koira tulee Jadea moikkaamaan. Jade osaa myös sanoa koirille "pois", "ei ota", "paikka", "maahan", "nouda", "ei tule", "seuraa" ym. peruskäskyt. Kyllä moni aikuinen saisi ottaa tästä 3-vuotiaasta tytöstä mallia että mitenkä niitä koiria oikein koulutetaan ;) 

Emman tyttö Tina ja Senni pääsivät Maria-Melina Väyrysen ihanasti kirjoitettuun juttuun mukaan Koiramme-lehteen. Minusta koiran virka on hienosti kiteytetty jutussa. Koira on lapsille kotona turvana kun ovat keskenään kotona ja hyvää seuraa nuorelle. Ja Iida Lappi on todella reipas ja taitava koirankäsittelijä vaikkei ole omaa koiraa. Lukuisat treenit lainakoirien kanssa ovat tuottaneet tulosta kyllä. 

koiramme1.jpg

koiramme2.jpg

Koira on ihmisen paras ystävä ja ansaitsee mainetta ja kunniaa. Koira liikuttaa ikäihmisiä ja pitää omistajien kunnosta huolen. Koira odottaa lapsia kotona ja on aina häntä heiluen vastassa ovella. Koiralle voi kertoa murheet eikä se juorua asioita eteenpäin. Koiran kanssa koetaan onnistumisia harjoituksissa ja kilpailuissa. Koiran koskettaminen ja silittäminen vähentää stressiä ja lisää endorfiinin tuotantoa. Luonnossa liikkuminen yhdessä koiran kanssa on tutkimusten mukaan erittäin suositeltavaa terveyssyistä. 

10264865_10203317833571885_9019160445128

Ystävykset <3 Koirat tykkää pestä karitsojen takamukset ;)