Meillä on pentuesuunnitelmia. Emänä iki-ihana Emma, Einari Poikanen, Poikanen, Kemppu, Empula, Keskipörhölä; rakkaalla lapsella on monta nimeä. Virallisesti Emma on RTK1 PAIM-E Patchcoat Unice. Emma on pennusta asti ollut kiltti koiruli ja pikkuhiljaa kasvanut niihin saappaisiin mitä olen siltä vaatinut. Emmalla on ollut toinenkin pentue; 7 ihanaa natiaista mitkä ovat nyt 3-vuotiaita. Kaikki näistä ovat kuvattu luustoltaan terveiksi ja luonteetkin mukavia. Harrastavat monipuolisesti ja koko sakki ns. tervepäistä väkeä niin kodissa kuin puutarhassa. Toki niillä on ollut maailman mainioimmat omistajatkin niitä eteenpäin viemässä ja kaikki ovat sosiaalisia ja hyvin koulutettuja. Terveiset ja kiitokset siis lähtee myös T-pentueen omistajille. 

Emma harrastaa mm. agilitya ja paimennusta mutta syttynyt myös jäljestykseen ja pk-haku taitaa olla hänen suosikki laji. Junior Handlerit ovat häntä vieneet jh-kehissä ja nuori ja huikea ohjaaja kisannut Emmalla myös rallytokoa RTK1 verran. 

11737861_10206532879306019_3582930854371

Oulu KV. Sijoitus 5 alle 13-vuotiaiden handlereiden sarjassa. Kilpailijana Linda Lappi

Pentuna Emma oli lampailla herkkä; siltä ei voinut vielä vaatia paljoa. Nyt aikuisiällä siltä löytyy kyllä potkua ja tekee juuri sen mitä käsken. Emma on paimentanut myös ankkoja Kiteellä. Kisattu on paimennusta AHBA:n kisoissa JHDs 1leg ja FCI PAIM-E. Emma on ohjaajalle nöyrä ja asiallinen eläinten kanssa. Emma on sekalinjainen; sen pennuista en odota mitään näyttelyvoittajia enkä työkoiraa navettaan vaan monipuolista harrastuskoiraa lajiin kuin lajiin. Toki itselläni Emma menisi myös työkoirana mutta luulen että Emman tyyppinen koira on onnellisimmillaan saadessaan asua perheessä ja puuhastella monipuolisesti lajien parissa. 

541635_10205404490737010_756851103495072

Emma on sosiaalinen; niin ihmiset kuin toiset koirat on hänelle aivan jees. Koirakavereita löytyy vauvasta vaariin ja isosta pieneen. Emmalle on ihan sama onko vieraskoira iso tai musta; kaikki ovat potentiaalisia uhreja hepulileikkeihin ja kiusattavaksi. Emma on luonnetestattu pistein 174p +++ ja laukausvarma. Emma puollusti minua ja itseään testissä mutta oli avoin ja piti hauskaa. Kotia se saattaa vahtia sen verran että haukkuu joskus jos ovikello soi; harvemmin sitäkään koska se on Lillin hommia. Lilli voi haukkua ja Emma säntää hyppimään ja pomppimaan että päivää vaan! Emma ei ole koskaan ollut kodintuhoaja ja sisällä se on todella rauhallinen. On jopa käynyt eroahdistuneella koiralla kylässä opettamassa toimintatapoja miten otetaan lunkisti kun naapurissa ryskätään. Hotellit, autot, junat ym. on myös kaikki aivan jees. Toki Emmaa ollaan pennusta asti kuskattu joka paikassa mukana niinkuin aussie-pentua kuuluukin. 

968866_10201011162706555_837798763_n.jpg

Emman terveys on aina ollut hyvä. Ei allergiaa eikä muutakaan; vain rokotuksilla on käytetty. Emma kuvattiin luustoltaan terveeksi; A/A lonkat ja 0/0 kyynäreet, selkä kuvattu epävirallisesti puhtaaksi ja silmät olleet peilissä puhtaat. Silmät käytetään vielä nyt uusinnassa katsomassa onko edelleen kirkkaat simmut.

Isäksi pentueeseen on kaavailtu Pummia. Virallisesti Pummi on FI JVA FI TVA FI AVA JK2 BH Namikiss Iceman Max.  Pummia yritimme käyttää Rudille mutta Rudin kiima ei jostain syystä ollut tarpeeksi voimakas. Pummi on kuitenkin nyt Rudin jälkeen astunut onnistuneesti toisen nartun eli uroksessa ei pitäisi vikaa olla ;)

11903877_10200818060410953_5167465506350

Tässäpä lainaus omasta blogistani mitä kirjoitin Pummista aikaisemmin:

Pummin isään Texasiin tutustuin paimennusleirillä. Ensimmäinen reaktio: vau, olisipa minullakin yhtä hienosti koulutettu paimenkoira. Lilli ja Dixie (Dixie on Pummin sisko) oli molemmat silloin junnuja ja tuittupäitä lammaspaimenia. Texas hoiti ne "oikeiden koirien työt" kun pikkutytöt rälläsi. Myös Texun omistaja Mippe oli jotenkin ihana koiran käsittelijä; selkeä, luotettava ja jämpti. Texasilla oli vanhempana oireita mitä epäiltiin ensin autoimmuunisairaudeksi; lukuisia kokeita koirasta otettiin ja mitään sairautta ei löydetty. Myöhemmin Mippe kertoi minulle että oireet lähtivät Texulta kokonaan pois, kun koiran ruokinta vaihdettiin raakaruualle. Nykyään Texas on 11-vuotias "terhakka nuorimies" eli voi hyvin. Itsekkin kyllä vannon tuon raakaruuan nimiin. Vaikka mitä muut väittäisi niin en vaan saa jakeluun miten teollisesti tuotettu ruoka missä on ulkomaista (lääkittyä?) lihaa, säilöntäaineita, varastopunkkeja ja huonoja hiilareita tms. olisi koiralle yksistään soppeli ruoka. Pummin emä Kitka kilpaili maxi3-luokassa agilityssa ja oli myös lahjakas jäljestäjä. Kasvattaja Alli asuu myös täällä meidän huudeilla ja sitä kautta myös siskolikka Kawa on tullut tutuksi koiraksi minulle. 

Pirittaan ja Pummiin tutustuin myöhemmin täällä kotikonnuilla. Ensimmäisenä tuli mieleen että hyvähermoinen koira ja fiksusti käyttäytyy julkisilla paikoilla. (En voi sietää näitä ausseja mitkä nelivetopäällä vetävät hampaat irvessä omistajaansa pitkin ja poikin...). Pummin tittelirivistö kertoo Pirittan ja Pummin saumattomasta yhteistyöstä joka kyllä osui silmään jo ensi näkemältä. Siinä on parivaljakko missä molemmat luottaa toisiinsa ja yhdessä on hyvä tehdä töitä. Pummi on käynyt myös paimennusta kokeilemassa; syttyi hyvin, otti heti paineen vastaa ja kunnioitti niin ohjaajaa kuin paimennettavia eläimiäkin. Voimaa riitti hyvin vaikka koira toimi hienoeleisesti ja rauhallisesti; ihan kuin isälläänkin. Pummilla oli myös hyvä kaari, varmasti olisi hyvä kisakoira tähänkin lajiin, jos sattuu että omistaja joskus vielä innostuu ;) Käyttötulokset jalostuskoiralla eivät mielestäni ole välttämättömiä, mutta kyllähän ne aina jotain kertoo. Tärkeintä minusta kuitenkin Pummissa on se millainen se on kotikoirana; avoin ja selväpäinen kaveri. Oma ihanne koirani on selväpäinen, ohjaajalle nöyrä ja monipuolinen harrastuskaveri. En halua liiallista terävyyttä, kovuutta enkä pidättyvyyttä. Jos haluan vahtikoiran otan kaukaasianpaimenkoiran jos haluan viettitykin otan malinoissin. Australianpaimenkoiran kuuluu olla paimennusominaisuuksilla varustettu yleiskoira, hieman pidättyväinen saa rotumääritelmän mukaan olla. Jos itse saan valita otan aina sen avoimen koiran; nyky-yhteiskunnassa sen kanssa on silloin elämä huomattavasti helpompaa. Pummilla on A/B lonkat, 0/0 kyynäreet, terveet silmät ja selkä on kuvattu epävirallisesti terveeksi. Pummista löytyy videon pätkää täällä https://www.youtube.com/watch?v=qLCWqltgqGk

Pentueesta on jo paljon kyselyjä tullut etukäteen mutta tietysti saa laittaa sähköpostia ja kysyä penneliä mikäli kuumetta ilmassa on ;)