Emma on astutettu nyt kahteen kertaan onnistuneesti, odotamme pentujen syntyvän maaliskuun puolessa välissä mikäli pentuja saadaan. Pennuista odotetaan vilkkaita harrastuskoiria. Ausseilla on jonkin verran dominanssia joten en mielelläni myy pentuja koteihin missä on jo valmiiksi nuori koira. Pentua ottaessa kannattaa perheen miettiä mikä on pennun sukupuoli ja miten se soveltuu laumaan jos perheessä on jo valmiiksi koira tai koiria. Urokseksi pentueeseen olen valinnut Brunon eli Pikipaimenen Sotakoira. Esittelen Brunon tarkemmin tässä postauksessa alempana. 

Emänä pentueessa on Emma eli RTK1 PAIM-E Patchcoat Unice. Emma on pennusta asti ollut kiltti koiruli ja pikkuhiljaa kasvanut niihin saappaisiin mitä olen siltä vaatinut. Emmalla on ollut toinenkin pentue; 7 ihanaa natiaista. Kaikki näistä ovat kuvattu luustoltaan terveiksi ja luonteetkin mukavia. Harrastavat monipuolisesti ja koko sakki ns. tervepäistä väkeä niin kodissa kuin puutarhassa. Toki niillä on ollut maailman mainioimmat omistajatkin niitä eteenpäin viemässä ja kaikki ovat sosiaalisia ja hyvin koulutettuja. Terveiset ja kiitokset siis lähtee myös T-pentueen omistajille. T-pentueen nartut ovat väläytelleet hienoja taitoja agilityn parissa, hyviä etenemiä ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Pentueen urokset ovat suorittaneet pari BH-koetta, harrastelleet vetolajeja, kisanneet tokoa ym.  

Emma harrastaa mm. agilitya ja paimennusta mutta syttynyt myös jäljestykseen ja pk-haku taitaa olla hänen suosikki laji. Junior Handlerit ovat häntä vieneet JH-kehissä ja nuori ja huikea ohjaaja kisannut Emmalla myös rallytokoa RTK1 verran. 

11737861_10206532879306019_3582930854371

Oulu KV. Sijoitus 5 alle 13-vuotiaiden handlereiden sarjassa. Kilpailijana Linda Lappi

Pentuna Emma oli lampailla herkkä; siltä ei voinut vielä vaatia paljoa. Nyt aikuisiällä siltä löytyy kyllä potkua ja tekee juuri sen mitä käsken. Emma on paimentanut myös ankkoja Kiteellä. Kisattu on paimennusta AHBA:n kisoissa JHDs 1leg ja FCI PAIM-E. Emma on ohjaajalle nöyrä ja asiallinen eläinten kanssa. Emma on sekalinjainen; sen pennuista en odota mitään näyttelyvoittajia vaan monipuolista harrastuskoiraa lajiin kuin lajiin.  

541635_10205404490737010_756851103495072

Emma on sosiaalinen; niin ihmiset kuin toiset koirat on hänelle aivan jees. Koirakavereita löytyy vauvasta vaariin ja isosta pieneen. Emmalle on ihan sama onko vieraskoira iso tai musta; kaikki ovat potentiaalisia uhreja hepulileikkeihin ja kiusattavaksi. Emma on luonnetestattu pistein 174p +++ ja laukausvarma. Emma puollusti minua ja itseään testissä mutta oli avoin ja piti hauskaa. Kotia se saattaa vahtia sen verran että haukkuu joskus jos ovikello soi; harvemmin sitäkään koska se on Lillin hommia. Lilli voi haukkua ja Emma säntää hyppimään ja pomppimaan että päivää vaan! Emma ei ole koskaan ollut kodintuhoaja ja sisällä se on todella rauhallinen. On jopa käynyt eroahdistuneella koiralla kylässä opettamassa toimintatapoja miten otetaan lunkisti kun naapurissa ryskätään. Hotellit, autot, junat, metro, laivat ym. on myös kaikki aivan jees. Toki Emmaa ollaan pennusta asti kuskattu joka paikassa mukana niinkuin aussie-pentua kuuluukin. 

968866_10201011162706555_837798763_n.jpg

Emman terveys on aina ollut hyvä. Ei allergiaa eikä muutakaan; vain rokotuksilla on käytetty. Emma kuvattiin luustoltaan terveeksi; A/A lonkat ja 0/0 kyynäreet, polvet 0/0 ja selkä kuvattu epävirallisesti puhtaaksi sekä silmät olleet peilissä puhtaat aina.

 

Bruno eli Pikipaimenen Sotakoira on Emmaa vähän kiihkeämpi koira. Kotona Bruno on kuitenkin rauhallinen eikä hajota paikkoja ja tulee oman perheen vanhemman uroksen kanssa hyvin toimeen. Vieraiden urosten kanssa on enemmän pullisteluun taipuva.  Kuitenkin melko ohjaajapehmeä koira joka uskoo kun sanotaan. Harrastuksissa esim. agilityssa Bruno on myös kiihkeä tapaus. Kuumuu kisoissa ja ei välttämättä käyttäydy siellä aina niin kuuliaisesti kun pitäisi. Vahtii myös autoa kisoissa ja treeneissä toisilta koirilta. Myös oman ruuan/luiden/makupalojen vahtimista toisilta koirilta harrastaa. Omaan kotiinsa Bruno toivottaa kuitenkin kaikki ihmiset tervetulleeksi ja on muutenkin sosiaalinen ihmisille, nauttii huomiosta ja rapsutuksista varmaan vielä enemmän kuin Emma. Myös vieraat lapset on ollut ok vaikka perheessä ei ole omia lapsia.

Agilityssa Bruno on vetänyt hyviä etenemiä ja onkin varsin vauhdikas koira. Plakkarissa on nyt SERT-A ja valiokello käynnissä. Vauhdin puolesta tulee hyviä etenemiä joten luulen että tämä valioituu niin hyppy kuin agiradaltakin aikanaan. Tälle vuodelle olisi SM-kisoja varten Riikalla ja Brunolla tuplanolla jo plakkarissa; toivottavasti ehtivät kisata tarpeeksi että pääsisivät sitten elokuussa Vantaalle SM-kisoihin osallistumaan. Laitan Brunosta agilityvideoita meidän instagramiin @kennelpikipaimenen 

bruno5.jpg

Paimennukseen Bruno syttyi jo pentuna. Vaikka hän on kuumahko koira niin paimennuksessa melko kivasti ohjattava koira. Välillä joutuu kuitenkin muistuttelemaan että vire on pidettävä alhaalla. Bruno on suorittanut FCI alaisen PAIM-E kokeen. Ja nyt ollaan aloiteltu poispäinajo harjoituksia. Starttailee mahdollisesti ylemmissä luokissa viimeistään sitten kun jää ykköslajistaan agilitysta eläkkeelle. Bruno on kokeillut pk-leirillä esine- ja henkilöetsintää ja nenänkäyttö, vauhti ja into hänellä on hyvä. 

bruno4.jpg

bruno1.jpg

Myös Brunon terveystulokset ovat priimaa. Lonkat A/A, kyynäreet 0/0, LTV0. Silmät terveet.